Vi arbejder for at fremme mental sundhed i musikken og for at sikre en sund branche, hvor alle kan trives.
En central udfordring for musiklivets organisationer og virksomheder er at identificere og kvalificere de indsatser, der er bedst egnede til at skabe de nødvendige forandringer i branchen.
Med støtte fra Velliv Foreningen lancerede Musiklivets Partnerskab derfor i foråret 2023 en ambitiøs forskningsbaseret undersøgelse i fire dele med fokus på at udvikle et vidensgrundlag, der kan kvalificere branchens arbejde og bidrage til at styrke de danske skabende og udøvende musikere mentale sundhed og trivsel.
Der er mange velkendte udfordringer forbundet med mental sundhed og trivsel for musikere, herunder lange og uregelmæssige arbejdstider, manglende anerkendelse, økonomisk stress, misbrug, ustabile arbejdsforhold og belastende kulturer i branchen. Disse udfordringer kan have negative konsekvenser for trivsel, helbred og personlige relationer.
Undersøgelsens første del dokumenterede, at der generelt er en markant højere grad af mistrivsel blandt musikere sammenlignet med den øvrige danske befolkning. Særligt unge og kvindelige musikere har dårligere trivsel.
Det er forhold, som de professionelle aktører i musikbranchen må engagere sig i og bidrage til at ændre. Den sidste fase af undersøgelsen består derfor af en række anbefalinger, som vil danne grundlag for konkrete initiativer og nødvendige strukturelle forandringer, så vi kan forbedre trivslen i branchen.
I rapporten benævnes de danske skabende og udøvende musikere under samlebegrebet ’music creators’ og dækker her over artister, sangskrivere, producenter, komponister, DJs og andre skabende og udøvende musikere.
Undersøgelsens fire dele:
FASE 1
Afdækning af omfanget af problemerne i forhold til mental sundhed og trivsel i branchen
Et survey indsamlede data om den mentale sundhed og trivsel blandt 1.855 musikskabere, herunder artister, sangskrivere, producenter, komponister, DJs og andre skabende og udøvende musikere, der bor i Danmark.
Resultaterne er præsenteret i rapporten: When Music Speaks – Part 1
Find et dansk sammendrag af anbefalingerne her.
FASE 2
Review af eksisterende og anvendte indsatser i musiklivet
Gennemgang af forskellige modeller for mentale sundhedsindsatser til musikere. De omfatter telefoniske hjælpelinjer, forebyggende tiltag, traditionelle former for terapi (blandt andet kognitiv adfærdsterapi og mindfulness) og støtte fra ligesindede. Analysen blev udført for at vurdere, hvilke modeller, der fungerer bedst i en dansk kontekst.
Resultaterne fra analysen findes i rapporten: When Music Speaks – Part 2
FASE 3
Analyse af ønsker og behov hos de danske musikere
Kvalitative interviews med 17 musikere, der har fortalt om deres udfordringer, og hvad de har brug for, så deres trivsel kan blive styrket.
Findings er præsenteret i rapporten: When Music Speaks – Part 3
FASE 4
Endelige anbefalinger til, hvad musikbranchen kan gøre for at sikre en sund branche, hvor musikerne kan trives.
Find anbefalingerne i sin fulde længde i rapporten: When Music Speaks – Part 4
Find et dansk sammendrag af anbefalingerne her.
Næste skridt
Det samlede forskningsprojekt har tegnet et tydeligt billede af en musikbranche, der har brug for at gentænke, hvordan vi sikrer og styrker de skabende og udøvendes musikeres mentale sundhed og trivsel.
De endelige anbefalinger, der rækker fra individniveau til det strukturelle plan, er konkrete og håndgribelige, og håbet er, at de kan udgøre fundamentet for fremtidige initiativer med fokus på at skabe en branche, hvor alle kan trives.
Frem mod sommeren 2024 fortsætter Musiklivets Partnerskab med at udvikle konkret inspiration til løsninger, der går på tværs af branchens fagspecifikke områder, og som kan få anbefalingerne ud at leve som realistiske, men ambitiøse initiativer til forandring, så vi kan løfte branchens ansvar for den mental sundhed og trivsel.